сряда, 17 януари 2018 г.

150-годишен неподправен лукс, доведен до съвършенство



150-годишен неподправен лукс, доведен до съвършенство!



Special Thanks to Switzerland Tourism and Swiss Air













Никога не сте чували за хотел „Бадрут'с Палас” в Сен Мориц? Добре дошли в клуба! Заедно с 99 на сто от човечеството. Останалият 1 процент просто отсяда в него. Горда съм, че съм първата пишеща българка, надникнала в Светая Светих на богатите и известните. Това ми потвърди и PR-ката на хотела Сузи Чешър. Според нея неколцина нашенци може и да са били техни гости, но не са от калибъра, дето попада в златната книга на знаменитостите.  Просто  минали-заминали. Но и това не е сигурно.
А златната книга на ВИП-гостите е по-дебела от Библията: кралските семейства на Англия, Монако и Обединените емирства, Одри Хепбърн, Чарли Чаплин, Алфред Хичкок, Фей Дънауей, Бийтълс, Марлене Дитрих, Херберт фон Караян, Елла Фицджералд и Луис Армстронг, Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън, София Лорен и Марчело Мастрояни, Шарл Азнавур и Жозефин Бекер, принцеса Сорая и Аристотелес Онасис, Джина Лолобриджида и Джани Аниели.... Чет нямат!

Това е "Бадрут'с Палас"! Славата му се носи главно между мечтателите, които изгризват  до буква световните светски хроники. И милионерите, дето гостуват  там. Архитектурата му е  запомнящо се причудлива, традициите -  необичайни, а дискретността - повече от закон.

Но колкото и да сте богат няма гаранция, че ще прекрачите прага на прочутия Кралски апартамент в кулата на хотела. Впрочем, резервиран е за месеци напред, въпреки зашеметяващата цена от 25 000 швейцарски франка на вечер с полупансион - около 30 000 лева.  Обаче не може да бъде нает за по-малко от седмица. И за повече от 10 дни, защото и други чакат. Лелеяната обител се е разположила на 3 етажа в триъгълната кула - най-престижното място в хотела, до които се стига с персонален асансьор. Тук всичко е ексклузивно от леглата с балдахини в четирите спални (всяка с отделна баня) до камината и кухнята с личен готвач. В банята към "Стаята на господарите" има малък басейн от италиански мрамор, до който се стига по няколко стъпала, а от сауната през таван-прозорец се вижда небето. 317 кв м чистокръвен разкош! Но той си има цена. В този случай - 25 000 швейцарски франка. Вековно правило на хотела е 14 дни преди настаняването да представите препоръки, за да решат дали сте достоен. А собственикът си запазва правото да отмени резервацията ви, ако не сте одобрен за гост. И въпреки униженията звездите и милонерите се натискат. Защото "Бадрут'с Палас" е еталон за богатство и престиж! И то във всяка от  159-те стаи, вкл. 47 апартамента. Два от тях са наречени на Ханс и Хелена Бадрут, семейството създало световната слава на хотела и са по 317 и 315 кв. м. Последните писъци на техниката като плазмени телевизори и безжичен интернет, мирно съжителстват с истински антики. Старинни скринове и огледала с резбовани рамки, маслени платна от стари майстори, кристални полилеи...Всяка подробност е изпипана до "облечените" във везани калъфки термофори, на които е избродирано "Ако няма кой да те стопли, гушни мен".

Тази Коледа Клаудия Шифър изкарала Коледа на ски с двете си деца, съпруга Матю Воън и овчарката Каспър. Но на Мадона и семейство Бекъм отказали гостоприемство. Били прекалено шумни и „медийни”. Хотелът е многократно дострояван. Триъгълната кула от резбовано дърво, знакът на "Бадрут'с Палас", приютява не само Кралския апартамент, а и личните покои на последния от прочутата фамилия - внукът Хансйорг и съпругата му Анико. От централния вход, приличен на дворцова аркада, и лобито населено с оригинални картини, икони и светилници, асансьорите тръгват... нагоре и надолу. Защото хотелът се извисява на 9 етажа и още 7 се спускат по склона към езерото. Специален шкаф къта бутилки-дълголетници. Ветеранът е "Арманяк" от 1900 г. И може да си го поръчате, но една глътка струва точно 1340 швейцарски франка. Залата с Мадоната оправдава името си със "Сикстинската Богородица" в естествен размер. Хайде де - оригиналът е в „Цвингер”-а в Дрезден. Да, но това копие е рисувано от любимия ученик на Рафаело.   

През зимата папараци на гроздове висят на невероятни места около хотела, но досега не са успявали да проникнат вътре. Първият филтър са достолепните пикола с пагони на генерали. Трудно е да се промъкнеш и покрай всевиждащия консиерж (главен портиер, който говори поне 4 езика). А и щом извадиш фотоапарат из хотела, към теб се приближава учтив, но безкомпромисен служител с аргумента, че светкавицата вреди на антиките. Заобиколен начин да се запази спокойствието на гостите. Те плащат и за него. Както и за личния камериер по всяко време, свежите цветя всеки ден, шампанското и местното лакомство орехов хляб,  безплатния минибар и телевизионните програми по поръчка.

Към огромния комплекс на хотела принадлежат аркада и галерия от бутици на най-престижните световни марки за дрехи и бижута. Те пък веднъж годишно затварят улицата отпред и дават парти за най-добрите клиенти  (разбирай на-големите прахосници). Изпращат самолети за тях, шампанското се лее край шоколадови трюфели с формата на прочутата кула, а гостите разглеждат най-новите колекции. И пазаруват, естествено. А в бутиците 90 на сто от стоките са без етикети. Което значи, че са безразсъдно скъпи. Особено в антиквариата "Ребека", където бижутата трупат нули по няколко показателя: чистота на скъпоценните камъни, фирма и възраст и бивши ВИП-притежатели.

А що се отнася до бакшишите в хотела на милионерите - правило няма. Дори да не дадете нито франк, обслужването няма да се промени. Но между персонала прякорът "Чичо Скрудж" (нарицателно за скъперник) е доста популярен.

Хотелът има само два автомобила за посрещане на гостите от гарата или от частното летище за личните им самолети. Но в замяна на това царствени - Ролс-Ройс-Фантом в еднакъв тъмносин цвят. На задния капак емблемата е заменена от знака на Бадрут - стилизираната кула в златно. Новият Ролс е произведен през 2006 г. - 6,7 литра, V12, 460 конски сили. Ще ви закара до Цюрих срещу 2300 швейцарски франка. В едната посока. Максимум трима пасажери.
Другият Фантом е достолепен ветеран, а кожата му още мирише на величие. В буквалния смисъл. Произведен е през 1968 г. и до 1994-та е принадлежал на британската кралица. Двигателят му V8, 6,2 литра, все още мърка като доволен мопс. В Палас наистина ви извозват царски! Признавам, в 6-те минути от гарата се почувствах като принцеса.
В старинната „Чеза Велия” са три от 7-те ресторанта, два бара и оригинален слънчев часовник на фасадата. Сградата е непроменена от построяването си през 1658 г. И повечето мебели в нея са от онова време.
Над тежките резбовани порти виси 300-годишен меч. На същата възраст са и отлично запазените сажди по тавана на винарната - бивша стая за опушване на месо и риба.
Днешната пицария преди е била спалнята на стопаните - точно над обора, за да не се губи топлината от добитъка. Сен Мориц е на 1760 м в Алпите и през зимата често е -25 градуса. Самият обор днес е Патрицианската стая, в която гредите от цели стволове не крият възрастта си. А стените са покрити с наивистични фрески.
В централния ресторант на хотела, който се казва просто Le Restaurant, среброто и кристалът са им връстници. Редом с резбованите чудовища върху дървените решетки на радиаторите. Струнен оркестър всяка вечер весели 300-те гости от нарочна площадка под романтичната светлина на десетки кристални полилеи.
А аз пък извадих късмета да спя в леглото на Джордж Клуни! Уви, него го нямаше там. Но консиержът (главният портиер - б.а.) на „Бадрут'с Палас” ми се закле, че докато холивудската звезда бил просто д-р Рос от "Спешно отделение", предпочитал да отсяда в "моята" стая. Номер 510 - делукс. По-голяма от софийския ми апартамент. Честно! А аз си мислех, че 95 квадрата стигат...Сега Клуни поддържа статута си на суперзвезда, като наема само Кралския апартамент, кръстен на основателя Йоханес (Ханс) Бадрут.

Текст и снимки Магдалена Гигова

Още пътешествия в книгата й „Маги, от Магелан”

Няма коментари:

50 писателски адреси в една книга! Пътеводител из Стара София с Виктор Топалов

  Виктор Топалов води читателите по писателски адреси Виктор Топалов, за когото разказите за Стара София са кауза ще представи новата си кни...