петък, 8 декември 2017 г.

Българка ще измине 11 хиляди км из Африка с велосипед, на пазар за соколи в Доха и  авторът на „Тютюн” – съсед на музея „Прадо”


„Покана за пътуване”, по-известно като антидот срещу скуката в неделната вечер, отвежда слушателите си до … „мол” за соколи в Доха, столицата на Катар.  Там има само два сезона – горещ и много горещ и само два исторически периода – преди да открият нефта и след това.
През лятото температурите достигат до 55 градуса, което при влажност от 90 процента придава усещането, че целият град е една гигантска сауна.  Е, в Доха 200-те милиарда долара брутен вътрешен продукт определено успяват да компенсират немилостивата природа.
80 на сто от населението на Катар живее в столицата Доха. А там едва 30 процента са местни. Останалите работят за тях. Изобщо за катарците казват, че ако комар ги ухапе по задника, викат филипинец да ги почеше.


Единственото място, където няма да срещнеш вносна прислуга е тържището за арабски жребци, камили и ловни соколи. За арабите соколът е другар в пустинята, домашен любимец и скъпа инвестиция. Да, не се чудете – цената на отлично обучен летящ  ловец може да бъде повече от милион долара.
Мястото на действието е старият Сук Уакиф (сук означава  пазар, а Уакиф е английският прочит на познатото ни от турското робство вакъф – недвижим имот за религиозни или благотворителни цели).
В нещо като запълнен с пясък басейн насред дюкяна стоят забити стойки,  за които със синджири са завързани соколи. Десетки видове! Някои с наклюнници (вероятно това е птичата дума за намордник), други с капишони на очите. Не е възпитано да ги дразниш със звуци, но те реагират на присъствието ни с разклащане на глави или тръскане на пера.
Традицията за лова с тези царствени птици е привнесена от бедуините преди 5000 години. Днес
В бизнес класата на местната авиокомпания може да се закупи място за поставяне на сокола, а в цената на билета влиза специално меню от 50 грама пилешко. Шейхът на Саудитска Арабия резервирал 19 луксозни кресла за своите хищни питомци. 
Отсреща е клиниката за соколи. Място оборудвано с всички съществуващи апарати за преглед на птици и най-квалифицирани доктори от цял свят.  Срещу символичната такса от един катарски риал, всеки може да прегледа, да лекува сокола си, че и безплатен педикюр да му направи.


Блогърката и планинарка Мария Пепелджийска идва с щипещ планински вятър и здрав български студ. Нейният маршрут е към върхове със странни имена – Полежан, Винтчето, Отовица…

Рубриката „50 места от българската история отвъд България” отново е в 50 на сто от състава.  Теодор Борисов разкрива как писателят Димитър Димов е комшия на музея „Прадо” и защо авторът на „Тютюн” и „Осъдени души” има сериозна испанска жилка в творчеството си.

Но! Европа тясна за нашта душа е! „Покана за пътуване” започва с жега и завършва с високи температура.  Ния Тошкова и Джейми Шадболд ще изминат 11 хиляди километра от Египет до нос Добра надежда на велосипеди през страни като Судан и Руанда. Те вече отлетяха за Африка, но преди това Ния даде специално интервю за предаването.
Г-ца Тошкова е биолог към Националния природонаучен музей. Проучва прилепите в Европа, Индонезия и Централна Америка. Изследва пещери от 10 години, а в момента е част от българското пещерно спасяване. Ходи на работа с велосипед, придружена от двете си хъскита.
Джейми Шадболд има стаж в британската армия, където открива призванието си да бъде преподавател. Бакалавърската и магистърската му степен са от Оксфорд. Участва в състезания по бягане. Изминал е хиляди километри на колело.
Така че и за двамата не е проблем да въртят педалите по сравнително равния като релеф Черен континент и да следват набелязания маршрут. Предполагат, че ще го изминат за около 9 месеца, планират да похарчат по 4000 евро всеки и… да не се скарат до края.


Още приключения на страницата на „Покана за пътуване” във Фейсбук

Клипчета от Доха - в канала на Покана за пътуване в youtube
Пазар за соколи


Нощна  Доха





Няма коментари:

50 писателски адреси в една книга! Пътеводител из Стара София с Виктор Топалов

  Виктор Топалов води читателите по писателски адреси Виктор Топалов, за когото разказите за Стара София са кауза ще представи новата си кни...